[ad_1]

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți, 8 noiembrie, cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, cu care a discutat despre contribuția României în generarea de date meteorologice și climatice esențiale pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice la nivel internațional.

De altfel, trebuie spus că Președintele României a participat, marți, 8 noiembrie 2022, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh.

Evenimentul a constituit un prilej pentru șefi de stat și de guvern, înalți reprezentanți ai structurilor ONU și ai altor organizații interguvernamentale să discute aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, răspunsul la dezastre naturale și alerta timpurie cu privire la situațiile de risc.

După discuțiile dintre cei doi, șeful statului roman a făcut anunțul conform căruia țara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, „cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice”.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 8 noiembrie 2022, o întrevedere cu Secretarul-General al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, în marja participării la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care are loc la Sharm El-Sheikh, Republica Arabă Egipt. Discuțiile au vizat aspecte legate de agenda COP27, cu accent pe rolul cercetării și al serviciilor meteorologice în abordarea schimbărilor climatice. A fost evidențiat, totodată, rolul deosebit de important al cercetării științifice și inovării pentru o tranziție ecologică ordonată. Președintele României și Secretarul-General al OMM au convenit asupra nevoii de a realiza atenuarea și adaptarea la schimbările climatice prin implementarea de politici publice bazate pe date de calitate și știință. În acest sens, trebuie îmbunătățită comunicarea dintre decidenți și comunitatea științifică angajată în studiul schimbărilor climatice. Președintele Klaus Iohannis a menționat contribuția României în generarea de date meteorologice și climatice esențiale pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice la nivel internațional. În acest sens, Administrația Națională de Meteorologie este foarte activă în structurile Organizației Meteorologice Mondiale, iar datele meteorologice au impact asupra vieții de zi cu zi și a bunăstării cetățenilor. În context, Președintele României a precizat că țara noastră va găzdui, începând cu 2023, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM, cu implicații pentru securitatea alimentară internațională, pusă în pericol de schimbările climatice. Prin datele pe care le va furniza, Centrul va fi esențial în adaptarea națională și internațională la schimbările climatice a sistemelor de producție alimentară. Centrul va contribui, totodată, la creșterea securității alimentare în România, Europa și statele din afara Europei”, au transmis reprezentanții Administrației Prezidențiale.

Foto: presidency.ro, ziare.com

Articolul Romania, gazda unui Centru Agrometeorologic Regional pentru Europa al OMM apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link