[ad_1]

Elegantă, distinsă, curată. Fermecătoare! Protejându-și patrimoniul architectural și cultural, în ansamblu, cu inima și… cu faptele, Oradea strălucește în lumina zestrei Art Nouveau dar și a ceea ce fac ai săi, fain, pentru present și viitor. Cu bun simț, cu respect, cu tot ceea ce în seamnă implicare, responsabilitate, spirit civic.

Da, nu este un oraș atât de mare precum Bucureștii, nu-i capitala țării, dar a reușit să „fure” Bucureștilor supranumele „Le Petite Paris”…

Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-un eveniment inedit organizat de Primăria Municipiului Oradea, în cadrul proiectului „Protejarea și promovarea sustenabilă a moștenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau”, finanțat prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea.

Proiectul a fost inițiat de către Municipiul Oradea fiind dezvoltat în cadrul unui parteneriat format din 10 organizații din 7 țări europene și constă dintr-o gamă variată de activități specifice care converg obiectivului exprimat .

În cadrul proiectului, partenerii vor organiza o serie de evenimente menite să celebreze Ziua Mondială Art Nouveau, o inițiativă la nivel european menită să promoveze valorile, importanța și frumusețea creațiilor realizate în stil Art Nouveau.

Trebuie știut, de asemenea, că Publicția European Best Destinations a nominalizat Oradea ca fiind cea mai frumoasă destinație Art Nouveau din Europa, într-un top ce cuprinde 10 orașe europene.

„Datorită schimburilor culturale și comerciale din secolul al XIX-lea, orașul Oradea, străbătut de o rută comercială care leagă Europa de Vest de Europa Centrală și de Est, a devenit un oraș cosmopolit. Considerat adesea unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Oradea este numită și „Le Petite Paris” pentru frumusețea clădirilor sale și pentru bunul gust al construcțiilor sale de o bogăție artistică rară. Veți găsi stilul vienez Art Nouveau numit „Secession”, dar și un Art Nouveau mai mult în curbe și motive florale, un stil Art Nouveau maghiar. În Oradea veți descoperi decorațiuni și fierarie incredibile și o evoluție de la stilul Art Nouveau la Art Deco, în special în Hôtel Parc,” consemnează publicația.

… Priviți, numai: în orișice ceas al zilei sau nopții ar fi fotografiată, Oradea cucerește!

***

Oradea, mai demult Oradea Mare, (în maghiară Nagyvárad, în germană Großwardein, în slovacă Veľký Varadín, în latină Magnovaradinum) este municipiul de reședință al județului Bihor, Crișana, România. Se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria.

Cetatea Oradiei, ale cărei vestigii se pot vedea și astăzi, este menționată întâia oară în 1241, cu ocazia efectuării unor reparații grabnice pentru a face față unui iminent atac tătaro-mongol.

 Construirea cetății este atribuită regelui Ladislau I (1077-1095), în onoarea căruia la 27 iunie 1191, Papa Celestin al III-lea emite un act prin care are loc sanctificarea regelui. Conform Cronicii Pictate de la Viena (Chronicon pictum Vindobonense), tot regele Ladislau I a fost cel care a hotărât să ridice „în locul numit Várad”, adică la Oradea, o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. Această mănăstire a constituit leagănul episcopiei romano-catolice de Oradea, al cărei întemeietor și patron spiritual a fost regele Ladislau I.

[ad_2]

Source link