Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a primit, în perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegații conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, în scopul consolidării și dezvoltării schimburilor comerciale de produse agricole dintre România și Iordania. Din delegație a făcut parte și E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hașemit al Iordaniei la București. Programul vizitei a inclus două întâlniri bilaterale, precum și întrevederi cu Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Vizita delegației a debutat cu o întâlnire la sediul MADR, luni, 13 martie 2023, în cadrul căreia ministrul Petre DAEA a accentuat tradiția comercială dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei. „Suntem bucuroși că ați trecut pragul Ministerului Agriculturii, locul unde se plămădesc politicile agricole în România, într-un moment care ne dezvoltă prietenia și am satisfacția că trăinicia relațiilor diplomatice va măsura peste câtva timp vârsta de 60 de ani, o perioadă a demersului diplomatic în comun, a colaborării economice și politice. Avem posibilitatea pe parcursul acestor zile de a transfera informații, de a ne cunoaște mai bine, de a intensifica buna colaborare din punct de vedere al schimburilor economice”, a declarat ministrul Petre DAEA.

Trebuie știut că relaţiile economice bilaterale româno-iordaniene au cunoscut o dezvoltare şi o diversificare continuă în ultima perioadă, tendinţă susţinută şi de o dinamică semnificativă a contactelor la nivel înalt, cu rezultat direct în creşterea numărului delegaţiilor de oameni de afaceri care au vizitat Iordania, respectiv România. Principalele produse pe care România le exportă în Iordania: cereale (grâu şi orz), animale vii, carne de ovine/bovine, produse alimentare, produse chimice, autovehicule, material rulant, confecţii, încălţăminte. La rândul său, Iordania exportă în România în principal, curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango și mangustan, proaspete sau uscate, fructe şi legume în stare proaspătă sau refrigerate, produse ale industriei farmaceutice, produse chimice, produse din material plastic.

Oficialii iordanieni împreună cu o delegaţie condusă de ministrul Petre DAEA s-au deplasat în județul Prahova, unde au vizitat două companii românești ce activează în domeniul morăritului și panificației, respectiv în domeniul producerii mezelurilor.

Agenda celei de-a doua zi a vizitei a cuprins o deplasare în județul Hunedoara, unde membrii celor două delegații au vizitat o fermă de creștere și îngrășare ovine. Aceasta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii din Iordania de a cunoaște modelul de creștere a ovinelor din România. În cadrul vizitei oficiale au fost discutate modalitățile de intensificare a cooperării între cele două state, accent fiind pus pe schimburile comerciale în domeniul agricol.

În cursul zilei de miercuri, 15 martie 2023, cele două părți au efectuat vizite la instituții din domenii de interes pentru Iordania, precum: Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) și Laboratorul Național Fitosanitar.

La IDSA, membrii delegațiilor au asistat la o scurtă prezentare a instituției realizată de vicepreşedintele ANSVSA, Ioan OLELEU, iar ulterior au fost invitați să viziteze laboratoarele. În urma încheierii celor două vizite, ministrul Petre DAEA a declarat: „Programul pe care eu l-am propus a fost acceptat de omologul meu din Iordania într-un interes comun de a cunoaște, a vedea, a stabili și de a conlucra. Am văzut astăzi IDSA, am fost practic în camera de gardă a sănătății animalelor, apoi am ajuns la camera de gardă a sănătății vegetale, știind că prin dvs. ne asigurăm de garanția produsului și din acest punct de vedere interesul și răspunderea noastră ca miniștri sunt majore, întrucât, trebuie să ne asigurăm ca, pe baza unor reguli validate de decizia noastră, oamenii să fie tot timpul protejați”.

Vizita s-a încheiat joi, 16 martie 2023, la sediul MADR, cu cea de-a doua reuniune a Comitetului Tehnic Agricol, în cadrul căreia cele două părți au semnat o minută prin care s-a convenit asupra extinderii cooperării și a identificării de noi oportunități de colaborare în agricultură, în următoarele domenii de interes: creșterea animalelor, marketing agricol și calitatea produselor alimentare, sănătatea plantelor, extensie agricolă, sănătate animală, siguranța alimentară, organizarea unor sesiuni de instruire în domeniul sanitar- veterinar pentru experții din Iordania.

Totodată, s-a convenit cu reprezentanții ANSVSA asupra reducerii perioadei de carantină pentru bovinele și ovinele importate de către Iordania din România de la 21 la 14 zile.

Ministrul agriculturii din Iordania, Khaled AL-HNEIFAT, a apreciat că vizita în teren a inclus obiective agricole valoroase, iar discuțiile au fost fructuoase și productive. Printre subiectele abordate în cadrul vizitelor pe teren s-au numărat: depozitarea cerealelor, unitățile de procesare, fermele de bovine și ovine de top, laboratoarele naționale de uz veterinar și fitosanitar. Acestea au oferit posibilitatea demarării unor discuții și identificării unor noi abordări în consolidarea cooperării româno-iordaniene.

Cele două părți au convenit asupra schimbului de experiență în următoarele domenii: creșterea animalelor, sectorul de sănătate a plantelor, extensia agricolă, marketing și comerț. La sfârșitul vizitei, oaspeții au putut vedea și degusta la sediul MADR, în cadrul unei prezentări, produse cu potențial suplimentar de export în Iordania: fructe și legume prelucrate, miere, uleiuri vegetale, sucuri de fructe și legume.

Important: România este principalul furnizor de grâu și ovine pentru Regatul Hașemit al Iordaniei, în perioada 2019 – 2020, Regatul Hașemit al Iordaniei reprezentând cea de-a treia piață de desfacere la nivel internațional pentru produsele agroalimentare românești.


Articolul Minsiterul Agriculturii extinde colaborarea in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al Iordaniei apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.