O izolație termică diminuează pierderea sau câștigul de căldură pe timpul iernii, respectiv al verii, transformând imobilul într-un cămin confortabil. Este important așadar să cunoaștem materialele cu caracter izolator și să le putem compara, pentru a lua cea mai bună decizie de izolare conform bugetului ori resurselor de care dispunem.

De ce avem nevoie să ne izolăm casa

Când este rece afară și ne încălzim casa neizolată, prin pereți și nu numai se produce o pierdere de căldură, eforturile cu încălzirea casei fiind aproape anulate. Soluția constă în înfrânarea categorică a inevitabilei pierderi de căldură, printr-o izolație termică.

Pe timpul verii, pierderea de căldură se preschimbă în câștig de căldură, locuința acumulând-o mai mult decât este indicat și suportabil. Aparatul de AC poate fi pornit non-stop într-o casă neizolată și tot nu o va putea răcori suficient. Soluția este înfrânarea acumulării de căldură, tot prin intermediul izolației.

De ce să cunoaștem materialele izolatoare

Pe piață sunt mai multe materiale care devin izolație termică. A nu le cunoaște sau a le cunoaște doar după denumire și aspect este insuficient pentru cine dorește să aibă confort termic în casă și facturi mai mici la energie practic pe viață. Cine ignoră acest aspect va simți ba cald, ba rece în casă și va risca să se aleagă cu probleme precum igrasia și mucegaiul. Va forța centrala termică, respectiv aparatul de aer condiționat, doar pentru a mai salva puțin situația până o salvează de tot însăși vremea de afară. 

Pentru a obține beneficele izolații în țara noastră se folosește des vata minerală și polistirenul, ce la 10 cm grosime produc aceeași izolație termică. Este interesant să aflăm (și să reținem) că și zidurile în sine izolează termic, deși ar fi nevoie de un zid de 58 cm grosime din cărămidă cu goluri pentru a izola termic cât 10 cm de vată sau de polistiren. Lemnul: 43 cm; BCA-ul: 30 cm. Fie grosimi imposibile, fie acțiune insuficientă – de aici și necesitatea absolută de a ne izola casa și de a avea habar cu ce material s-o facem.

Spuma poliuretanică, material-minune în izolații? 

În lista cu grosimi echivalente pentru obținerea unui anumit grad de izolație termică se regăsește și spuma poliuretanică, un material ceva mai nou pe la noi, dar cu tradiție prin țările mai dezvoltate. Un strat de spumă de 5 cm izolează cât 10 cm de vată sau de polistiren.

Specialiștii în izolații de la Isoterm mai spun că spuma poliuretanică de 5 cm are o eficiență chiar mai mare decât 10 cm din alt material, fiindcă spuma nu se îndeasă pe lângă suprafața de izolat și nici nu se prinde cu dibluri, ci aderă perfect la peretele din cărămidă sau BCA, la beton sau lemn, prin pulverizarea continuă, fără întreruperi, fără muchii sau colțuri.

Dacă știm să facem aceste comparații, reușim și să obținem creșterea calității vieții la casă, și să ne protejăm bugetul familiei, făcând investițiile potrivite în izolația termică.